családi addikciós rendelő

www.csaladiaddikciok.hu

Kijutni az érzelmi sivatagból

A függőség rengeteg feszültséget és stresszt generál a kapcsolatokban. Ez a harmadik leggyakoribb válóok (a hűtlenség és az elhidegülés után). 

Az ivás szinte minden párkapcsolatban veszekedéseket okoz. Ne igyál annyit, ne akkor igyál, miért iszol, miért nem iszol, miért vele iszol, miért mindig, miért soha, és már megint, és még mindig...

gift-habeshaw-612154-unsplash.jpg

A pár érzelmi életének sivársága a függőség velejárója. A folyamatos feszültség táplálja a nehéz érzéseket, amelyek nem megbeszélhetők (Baj van? -Nem. -De baj van. -Na lapozzunk!), nem kiadhatók szeretetteljes módon (Mi lenne, ha nem cseszegetnél? -Mi lenne, ha nem innál? -Mi lenne, ha férfi lennél? -Mi lenne, ha elkussolnál?). Marad azok szélsőséges megélése. Folyamatos rosszkedvvel, lehangoltsággal vagy irritáltsággal, érzelemkitörésekkel, szóbeli és fizikai erőszakkal. Mindkettő újabb nehéz érzést generál (szégyen, tehetetlenség, reménytelenség, düh) és indul újra a kör. Hosszabb távon ez a kör újra és újra visszatér. És újra és újra és újra. És egyre nehezebb lesz élni benne. És újra visszatér. És várat magára a happy end. És újra visszatér. Egy idő múlva úgy tűnik a pár számára, hogy ez a normális. Ez évek óta ilyen, ezen nem lehet változtatni, ennek így kell lennie. A párok sokszor függő családból érkeznek, ahol ebben az érzelmi környezetben nőttek fel, ebben éltek minden nap, ez az egyetlen ismert élet ez tűnik a normálisnak. 

A függőség tragikus oldala, hogy bármilyen rossz minden résztvevőnek, hozzá lehet szokni és évekig, évtizedekig élni benne, vele. 

Droghasználat nélkül is sok pár életének ezek a szomorú mindennapjai. Használattal pedig szinte mindig eljutnak idáig, ahonnan egyedül már nagyon nehéz változtatni.

Kiutat találni sokszor csak az álmok birodalmában lehet. Hogy választhatnék másik utat, ha csak egyet látok és egyet ismerek? Mindig van másik út, és a felismerés idején csak annyit lehet látni belőle, hogy alig létezik és nagyon bizonytalan. Ugyanakkor mindig jobb a bizonytalant választani a biztos rossznál.

A leggyakoribb kérdés ekkor így hangzik: egyedül menjek, egyedül változtassak vagy ketten is lehetünk jól? Párkapcsolatban valójában változni egyedül nem lehet. Ha ebben a változásban nincs partnered, akkor a kapcsolatotok is csak egy álomban létezik.  

elliott-stallion-510196-unsplash.jpg

családi addikciós rendelő

Párokat és családokat segítünk abban, hogy sikeresen tudjanak megküzdeni a nehézségekkel,konfliktusokkal vagy éppen bizonytalansággal amivel éppen szembenéznek, és képessé válnak arra, hogy kapcsolatukat tudatosan élhetővé formálják. terapia.csalad@gmail.com

Friss topikok

süti beállítások módosítása