családi addikciós rendelő

www.csaladiaddikciok.hu

Amit a párterápiáról tudni kell

A párterápia abban tudja segíteni a párokat, hogy tudatosabban tudják alakítani kapcsolatukat, rálátásuk nyíljon a problémáikra, és azok megbeszélhetőek legyenek, és közösen gondolkodva keressenek utakat egy jobban működő együttlét felé. 
A leggyakoribb problémák, amellyel hozzánk fordulnak: függőség, kommunikációs problémák, elhidegülés, szexuális problémák, megcsalás, döntésképtelenség. Ezen problémák mögött érzés szinten legtöbbször a magány, a meg nem értettség, a szomorúság, a tehetetlenség, a harag jelenik meg. 

Ez rövidterápiás módszer, általában 8-12 alkalmat vesz igénybe, alkalmanként másfél órás időtartammal. A terápia elején általában heti rendszerességgel szükséges találkozni. Ahogy haladunk előre a folyamatban, a találkozások gyakorisága két heti majd három heti rendszerességűre változik. A terápia befejezte után három hónappal utánkövető ülés zárja a közös munkát. 

Az ülések közötti időre gyakran adunk otthoni feladatokat, amelyek felkészítik a párokat, hogy végül szakértői segítség nélkül, saját erőből is képesek legyenek fenntartani a jobb kapcsolatot. 

Néhány meglátás, amit hasznosnak találtunk a párok számára: a terápián nem keresünk hibást, az nem visz közelebb a jobb kapcsolathoz. Úgy hisszük, ha ketten vannak egy kapcsolatban, szinte minden esetben 50-50 % a felelősségük abban, milyenné is vált a kettősük. A legtöbbször nem tudatos döntések miatt válik nem megfelelővé a kapcsolat, a tudattalan mozgások, az öröklött és szülőktől kapott minták gyakran erősebbek. A terápia a jelenre és a jövőre fókuszál, a múlt szintén fontos, annyiban, hogy tanulságokkal szolgál a mára és a holnapra. 

Segítségért fordulni, nagy bátorságot és elhatározást kíván. Egy rosszul működő párkapcsolat gyakran kitermeli a kilátástalanság és tehetetlenség érzését, ami hosszú távon a pár mindkét tagjának sérüléseket okoz. Sokszor az első lépés a legnehezebb, az út pedig homályosnak és bizonytalannak tűnik. Ugyanakkor mindig jobb egy bizonytalan utat választani a biztosan rossz helyett. 

Ha úgy érzik, még nincs itt az ideje a párterápiának, érdemes tájékozódni (olvasni, előadásokat nézni, sorstársakkal beszélni) arról, amin épp most keresztülmennek. 

családi addikciós rendelő

Párokat és családokat segítünk abban, hogy sikeresen tudjanak megküzdeni a nehézségekkel,konfliktusokkal vagy éppen bizonytalansággal amivel éppen szembenéznek, és képessé válnak arra, hogy kapcsolatukat tudatosan élhetővé formálják. terapia.csalad@gmail.com

Friss topikok

süti beállítások módosítása