családi addikciós rendelő

www.csaladiaddikciok.hu

Ő iszik, az ő dolga - és mi van a többiekkel?
A függőség hatása a családi életciklusra

Ahogy minden embernek van életciklusa (csecsemő, gyerek, felnőtt, öreg), és ezekhez különböző életfeladatok, célok, kihívások tartoznak, úgy a családnak is van saját életciklusa, amely azokat az érzelmi és intellektuális szakaszokat tartalmazza, amelyek az önállóság és az életkornak megfelelő érettség felé visznek. A családi életciklus mindegyik szakaszához saját feladat kapcsolódik, az egészséges családi rendszer pedig segíti a tagokat, hogy meg tudják ugorni a saját feladataikat. 

chris-lawton-1115819-unsplash.jpg

A függőség erősen hat az életciklushoz tartozó kihívásokra, amelyet az alábbi táblázatban vázlatos formában foglaltunk össze:

Szakaszok

Fejlődési feladatok

A függőség hatása a fejlődési feladatokra

Párkapcsolat, gyermek nélkül

Egészséges párkapcsolat kialakítása és leválás a születési családról.

Szegényes kommunikáció, az érzelmi és fizikai biztonságérzet romlása, gyakoribb konfliktusok.

Kisgyermekes család

Biztonságot teremteni, szerető otthon az újszülöttnek és a szülőknek. Biztonságos kötődés kialakítása a gyermekkel.

Nincs érzelmileg és fizikailag biztos otthon, a kiszámíthatatlanság erősödése. Bizonytalan kötődési mintázat a gyermekekkel.

Óvodás gyermekkel

Alkalmazkodni az óvodás gyermek igényeihez, szükségleteihez és biztosítani a fejlődésüket. Megküzdés az intimitás hiányával és a kimerültséggel.

Következetlen szülői magatartás, abúzus, elhanyagolás, családsegítő intézmények bevonódása, kapcsolati konfliktusok, a gyermek kiemelése.

Iskoláskor

Bátorítani a gyermeket a tanulásban. Beilleszkedni az iskolaközösségbe.

A gyermek tanulmányi eredménye romlik. Valószínűbb családon belüli erőszak, súlyosbodó otthoni konfliktusok.

Kamaszkor

A szabadság és a felelősség között egyensúlyozni. Egészséges kortárskapcsolatokat kialakítani, továbbtanulási és karriertervek.

A kamasz a szülői függő mintát másolja és használó lesz. Nehezen alakít ki megfelelő kortárskapcsolatokat. Iskolai/jogi problémák, krónikus családi konfliktusok. Szorongás, depresszió vagy más zavarok megjelenése.

Fiatal felnőtt

Támogató otthont adni a kirepülő nemzedéknek. Karrierépítés.

Az önálló életkezdés nehézségei, a fiatal felnőtt otthon marad, kapcsolati konfliktusok.

Középkorú szülők

A házasság újjáépítése. A fiatalabb generációval fenntartani a kapcsolatot.

Házassági konfliktusok, a felnőtt korú gyerekek (és unokák) eltávolodása a szülőktől.

Időskor

Megküzdés az egyedülléttel, gyásszal. Felkészülés a nyugdíjra és a munka utáni életre.

Izoláció, depresszió, amely újra használathoz vezethet/vagy fordítva.

(Forrás: The Impact of Substance Use Disorders on Families and Children: From Theory to Practice Laura Lander, Janie Howsare, and Marilyn Byrne)

A jól működő család nem statikus. Úgy halad az életciklushoz tartozó feladatok felé, hogy változik, alkalmazkodik, túlzott félelem és kétségbeesés nélkül. Támogatja, hogy a tagjai önállóbbak és felelősségteljesebbek legyenek és elviseli, ha esetleg időlegesen kudarcot vallanak.

A függőség akadályozza, hogy a család ki tudjon teljesedni, hogy a biztonság, az öröm forrása legyen. Persze minden családban vannak feszültségek és problémák, de van benne rugalmasság is, amely által a család minden tagja tud alkalmazkodni az őket ért kihívásokhoz. 

A függőség éppen ezt a rugalmasságot igyekszik megszüntetni. A családi rendszer olyan megkövült lesz, hogy a változás egyenesen lehetetlennek tűnik. A nyomás egyre nő, egyre inkább kellene hogy változzon, és erre a kihívásra még inkább ellenáll, még mozdíthatatlanabbá válik. Ez egészen addig tart, amíg ez a nagyon merev rendszer elfárad, elhasználódik és eltörik.

Ezt az állapotot leginkább a gyerekek szokták jelezni. Minden életszakaszban más jelzés a jellemző (a kisebbeknél bepisilés, alvással kapcsolatos vagy viselkedésproblémák, a nagyobbaknál az iskolakerülés, droghasználat, falcolás gyakori) és mindegyik az adott életciklus feladatához kapcsolódik. A gyermek ezekkel a tünetekkel vezeti a családot ahhoz, hogy merjenek segítséget kérni. Fontos, hogy a család valódi problémája az életciklus feladatban való elakadás és nem a gyerek tünetezése. 

Elakadás bármelyik családban lehet, ez a működés nem tudatos cselekvés a család részéről. A függőség köré szerveződött családokban azonban az elakadásokra sokkal nehezebb megoldást találni és azok krónikussá válhatnak. A tudatosság ahhoz a munkához kell, hogy észrevéve a figyelmeztető jeleket segítséget kérjenek, majd ezeket a kapcsolati működéseket megismerjék és közös erővel változtassanak azokon.

családi addikciós rendelő

Párokat és családokat segítünk abban, hogy sikeresen tudjanak megküzdeni a nehézségekkel,konfliktusokkal vagy éppen bizonytalansággal amivel éppen szembenéznek, és képessé válnak arra, hogy kapcsolatukat tudatosan élhetővé formálják. terapia.csalad@gmail.com

Friss topikok

süti beállítások módosítása