családi addikciós rendelő

www.csaladiaddikciok.hu

A hét legrombolóbb mítosz a függőségről

1. Választás kérdése

Nagyapa rákos lett, úgy gondolom nem konzultált előtte az orvosával, hogy mely betegségekből válogathat. Nem választotta, mégis az lett. Sőt, aztán bele is halt, úgy hiszem nem azért, mert kevés akaratereje lett volna a gyógyuláshoz. „Ez persze más, mint a függőség, mert a rák betegség”. Innentől vigyázat, spoilerveszély: a függőség betegség. Krónikus, mint a diabétesz vagy a rák. 

2. Akaraterő kérdése

hogy el tudd fogadni, a betegség nem akaraterő kérdése.

dmitry-ermakov-119243-unsplash.jpg

3. El fog múlni

A függőség krónikus betegség. Nem múlik el. A cukorbetegség sem múlik el, élethosszig tartó kezelést igényel. A magas vérnyomás sem múlik el, élethosszig kell kezelni. 

A függőség progresszív betegség. Ha nem kezelik, egyre rosszabb állapothoz vezet. A különbség a sebességben van, a kristály gyorsabb az alkoholnál, de a vége ugyanaz. 

4. El kell jutni a mélypontra

A felépülési munka a függőség bármelyik szakaszában elkezdhető. Minél korábbi szakaszban kezdődik a kezelés, annál jobbak az esélyek a felépülésre. Minél hosszabb ideig áll fenn a függőség, a kezelés annál nehezebbé válik. Sokaknak segít a mélypont elérése, másoknál a halogatás egyik megjelenése "majd ha tényleg elérek a mélypontra, majd akkor....”.

5. Mindenképp szer kell hozzá

De mi is a szer? Alkohol, fű, herbál, kokain, xanax, szex, pornó, tippmix, munka… lehetne folytatni a sort, ez mind szer. Az addikció mindegy, hogy milyen formában jelenik meg, attól még függőség lesz.

A viselkedéses függőségek, a pornófüggőség vagy a munkafüggőség kevésbé láthatóan, de ugyanúgy romboló hatással bír. Ugyanazokkal a játszmákkal, bizalomvesztéssel és kapcsolati mintázatokkal jár együtt és kezelésre szorul.

 sara-bakhshi-1080214-unsplash.jpg

6. Ő a hibás

Senki sem él teljesen izoláltan. A függőség egyik része genetikus, a másik része családi minták és kortárskapcsolatok által meghatározott. Egyik helyzetben sem lehet egyedül az ember.

Az addikció kialakulásának története van, egyszemélyi felelőse nincs. A felépülésnek is története kell, hogy legyen, amit közösen lehet írni. A hibás keresése hátráltatja, hogy a függő és családja jobban legyen.

7. Csak neki kell változni

Egyedül nem lehet leszokni. Mert nem csak egy ember táplálja függőséget, hanem a környezete is. A függő csak megszerezte a bűnbak szerepet, így van kire mutogatni. Ha a kezelésben csak ő vesz részt, a felépülés esélye csökken. A felépülési munkában részt kellene vennie a párnak, családnak is. A felépülés és a változás közös felelősség.

johnson-wang-20675-unsplash.jpg

családi addikciós rendelő

Párokat és családokat segítünk abban, hogy sikeresen tudjanak megküzdeni a nehézségekkel,konfliktusokkal vagy éppen bizonytalansággal amivel éppen szembenéznek, és képessé válnak arra, hogy kapcsolatukat tudatosan élhetővé formálják. terapia.csalad@gmail.com

Friss topikok

süti beállítások módosítása